A&S Linkcentrale

Wat is deze list?

Dit is een lijst van alle officiële thema’s die deel uitmaken van de Kunsten en Wetenschappen binnen de ‘Society of Creative Anachronism’. Vermits deze lijst evolueert zou ik alle leden van de gouw willen vragen hun favoriete links te plaatsen onder de juiste koppen. Als je zelf een tutorial maakt of iets schrijft dat met K&W te maken heeft mag je gerust ook daar een link naar plaatsen. Als je een link naar jouw website of blog wil plaatsen, contacteer ons of laat een commentaar achter en we voegen de link zo snel mogelijk toe!

Let wel! Als je een cursus of workshop volgt en je wil tonen wat je er leert, vraag dan wel eerst aan de docent of hij of zij ermee akkoord gaat dat het hier wordt geplaatst. Bovendien spreekt het dan ook voor zich dat je ook een link plaatst naar zijn of haar eigen website of blog!

Laten we samen werken aan de lijst. Misschien wordt ze dan ooit wel een vaak gebruikte referentie over de hele wereld!

Algemene links

Deze links behandelen alles ivm K&W

De kunsten

Bardische kunsten, zoals verhalenvertellen

Mandenvlechterij

Kraalwerk

Kalligrafie

 • Dragon Scribes is “een plek waar de schrijvers van Drachenwald elkaar kunnen ontmoeten, leren, discussiëren en elkaars werk bespreken.” Het is een goede plek om andere kalligrafen en illustratoren van het koninkrijk te leren kennen.
 • Aryanhwy’s Calligraphy and Illumination is een blog vol mooie kalligrafie en illustratieprojecten die je enorm veel inspiratie kunnen bieden. Je kan er tevens een selectie van vrij handige links vinden voor de aspirant-schrijver.

Koken (alle vormen)

 • Magdelena’s medieval kitchen wordt omschreven als “een plek voor mij om te praten over mijn experimenten en ontdekkingen in de middeleeuwse keuken. Het meeste hiervan is voor mezelf, maar als je gewoon wil volgen en me op de reis te begeleiden, dan ben je zeker meer dan welkom. ” Ik (Rachel) heb haar goederen geproefd op de Academia della Danza 2013 en ik was aangenaam verrast door de smaak en kwaliteit van al wat zij heeft opgestuurd vanuit de keukens..

Kostuumaccessoires

Vingerlusvlechten

Vingerlusvlechten is een heel interessante middeleeuwse methode om vlechten en zomen te creëren om kledij te decoreren. Je kan ze tevens gebruiken als veters of gewoon om dingen samen te binden. Hier kan je enkele bronnen vinden voor iedereen die deze oeroude kunstvorm wil bestuderen:

 • http://fingerloop.org/ Een goede bron voor de beginnende vingerlusvlechter
 • http://www.lightlink.com/rhiannon/Fingerloop/flb_intro.html 3 PDF-documenten om te vorderen in je technieken van het vingerlusvlechten
 • http://www.braidsociety.com/ De “Braid Society” is gesticht in 1993 en is sindsdien voortdurend gegroeid. De grope kent nu leden vanuit het hele VK en vele andere landen. De vereniging tracht het leren en beoefenen van de kunst en de ambacht te promoten. Alle verwante interesses worden aangespoord en lidmaatschap staat open voor iedereen. De leden zijn professionele ambachtslieden, leraren, verzamelaars, onderzoekers, auteurs, eeuwige studenten en mensen die gewoon geïnteresseerd zijn in het ambacht. De besproken technieken houden tevens andere vormen in, zoals “kumihimo” (Japans vlechten), Peruaans vlechten, “pry-split”-vlechten, “inkle”-lintweven, koordslagerij, lusvlechten en ander vingerwerk, vlechten met een lucet, tabletweven en sprang.

Kostumeren (alle periodes en vormen)

 • Margo Anderson is DE maker van patronen voor laat-periodische heren en dames. Ik (Rachel) bezit menig patroon van haar die men kan inkijken en ik kan er enkel maar van dromen om haar hele collectie ooit te bezitten. Ik gebruikte haar patroon voor Elisabethaanse damesgarderobe samen met Elisabethaanse damesonderpinsels om een glorieus Elisabethaans gewaad te creëren toen ik nauwelijks drie jaar ervaring had in het naaien en stikken. Ik ben onlangs begonnen met het maken van een Tudoriaans gewaad voor mijn persona aan de hand van haar patronen.  Het blauwe gewaad met het zijden hemd op de pagina “Wie is Rachel?” zijn eveneens vervaardigd volgens haar patronen.

Dans: choreograie

Dans (Europees & Niet-Europees)

Dramatische podiumkunsten

Tekenen

Verven

Borduren & Naaldwerk (alle vormen)

 • De “Antique Pattern Library” is een indrukwekkende catalogus van antieke patroonboekjes die men gratis kan downloaden. Men vindt er patronen voor breiwerk, kant, frivolité, borduursel, enzovoort. De lijst is eindeloos en als je geïntrigeerd bent, dan ben je eigenlijk tegenover jezelf verplicht om na te kijken wat je er kan vinden!
 • Als je borduurt en in Drachenwald woont, dan zou je echt moeten weten van de “Dragon’s Embroidery Guild”. Het os “een plek voor de borduurders van Drachenwald om zijn projecten en werk te tonen, vragen te stellen, antwoorden te krijgen en van elkaars gezelschap te genieten.”

Glaswerk: geblazen glas

Glaswerk: gebrandschilderd glas

Glasswork: beeldhouwwerk

Illumination

 • Dragon Scribes is “een plek waar de schrijvers van Drachenwald elkaar kunnen ontmoeten, leren, discussiëren en elkaars werk bespreken.” Het is een goede plek om andere kalligrafen en illustratoren van het koninkrijk te leren kennen.
 • Aryanhwy’s Calligraphy and Illumination is een blog vol mooie kalligrafie en illustratieprojecten die je enorm veel inspiratie kunnen bieden. Je kan er tevens een selectie van vrij handige links vinden voor de aspirant-schrijver.

Jogleren & acrobatie

Breien/Nålbinding

Knoopwerk

Kant maken

Musicale compositie (alle stijlen)

Musiceren (alle stijlen)

Schilderkunst

Poëzie

Proza en toneelstukken schrijven

Paardrijden

Spinnen

Weven: weefgetouw

Weven: tablet

Weven: tapijt

De wetenschappen

Dierenuitrusting

Veeteelt

Wapenrustingen maken (alle vormen)

Boekbinden

Brouwen & vintage

Keramiek & pottenbakkerij

Ruiteractiviteiten

Spellen

Kruidenkunde

IJzerbewerking & gereedschap maken

Lapidair

Leerbewerking

Metaalbewerking (inclusief juwelen gieten)

Muziekinstrumenten bouwen

Papier maken

Onderzoek

Wetenschappelijke instrumenten

Beeldhouwen

Belegeringswapens

Wapens maken (inclusief bogen en pijlen maken)

Houten constructies